THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, 6 March 2012

Perkara Yang Membuatkan Syaitan Takut Pada Manusia .

Assalamualaikum akhi dan ukhty.. :) Jawab salam dulu ^^ Hari ni sy terbaca satu kisah menarik yang sy rasa semua patut tahu. Iaitu perkara yang membuatkan syaitan sangat takut kepada manusia.. nak tahu ape die?


Ada keterangan yang bersumber dari Ibnu Abbas r.a berkata : Pada suatu hari Rasulullah SAW keluar menuju ke masjid, tiba-tiba baginda bertemu Iblis, lalu Rasulullah SAW bertanya kepada Iblis, " Apa yang menyebabkan kamu datang ke pintu masjid ini? " 

Iblis menjawab, " Muhammad, Allah telah mendatangkan aku ke sini "

Rasulullah SAW kemudian bertanya, " Untuk apa kamu datang ke sini? "

Iblis menjawab, "Aku ke sini agar engkau bertanya kepadaku tentang perkara yang engkau kehendaki "

Ibnu Abbas melanjutkan perkataannya, " Adapun sesuatu yang pertama kali ditanyakan oleh Rasulullah SAW kepada iblis adalah tentang solat berjema'ah : " Wahai Iblis, mengapa kamu menghalangi umatku untuk melakukan solat jema'ah? "

Iblis menjawab, " Wahai Muhammad, ketika umatmu keluar untuk menunaikan solat, maka diriku telah dilempari bara api yang panas, dan ini berlangsung terus sampai mereka berpisah ( dari solat jema'ah ). "

Rasulullah lalu bertanya, " Wahai iblis, kenapa kamu menghalangi umatku dari membaca Al-Quran? "

Iblis menjawab " ketika umatmu membaca Al-Quran, maka melelehlah tubuhku seperti timah! "

Rasulullah SAW kemudian bertanya, " Wahai Iblis, mengapa kamu mencegah umatku dari berjihad? "

Iblis menjawab " Maka kedua kakiku ini terikat sampai mereka kembali dari berjihad "Selanjutnya Rasulullah SAW bertanya " Kenapa kamu menghalangi umatku dari pergi haji? "

Iblis menjawab " Ketika mereka keluar pergi haji, maka tubuhku dirantai dan dibelenggu, dan ketika mereka hendak bersedekah, maka diletakkan di atas kepalaku gergaji, lalu gergaji itu menggergaji kepalaku sebagaimana ia menggergaji kayu."Itulah pengakuan Iblis ketika ia ditanya Rasulullah tentang sebab Iblis cuba menyesatkan umat baginda, di samping ia cuba mencari teman seramai mungkin untuk tinggal bersamanya di neraka nanti.

:) Nak jadi ke teman iblis nanti? Moga-moga kita terhindar dari segala tipu daya Iblis Laknatullah..0 comments: